neděle 6. července 2008

Pozorování kozorožců ve Vercors

Jako obvykle o víkendu jsme se i tento vydali na výpravu do hor. Cestu vybíral Hvědopravec, a tak není divu, že v batohu kromě jídla skončily také sedáky, lano a přilby a že náš kamarád David raději předstíral kocovinu a na výlet s námi nešel.

Cíl výpravy byl Petit Veymont a Grand Veymont. Zaparkovali jsme v Gresse en Vercors, a vydali jsme se vzhůru k Petit Veymontu. U průsmyku, kde byl úžasný výhled na Vercors, ale také Belledonne, Charteurse, Bauges, Taillefer, Devoluy a Les Ecrins, prostě přesně tak, jak to najdete na tomhle panoramatu, pokud na něj kliknete:

Z průsmyku pak vede už jen jedna cesta vzhůru: s lanem a sedákem, i když výstup je to tak mírný, že stačí se jen jistit na nataženém laně. Pro ukázku kudy. A kudy jsme loni vylezli na Mont Aguille (tam tedy s normálním jištěním, samozřejmě...):
Na Petit Veymontu jsme sundali výzbroj , nasvačili jsme se a vydali jsme se cestou pro kamzíky přímo na Grand Veymont.

Cestou jsme viděli sviště...je na obrázku vpravo. Že tam nic nevidíte? Zkuste na to tedy kliknout...inu, pozorovat zvířata v přírodě, to chce dobré oči...







...nebo dobrá zvířata. Na vrcholu Grand Veymontu jsme potkali jednak obvyklé loudící ptáky, jak vidíte, trochu se mračící, že nic nedostali (ne ne, jen ať jdou pěkně hledat bobulky...) Ale hlavně jsme potkali rodinku kozorožců. Ano, tohle zvíře opravdu existuje, není to jenom znamení zvěrokruhu. Můžete se podívat tady. Tatínka jsme viděli při našem výletu na Grand Veymont v únoru 2008. A tady je maminka...v pozadí s Mont Aguille...a dětičky......které jsou, jak vidíte, velmi zdatní horolezci:
můžete se kouknout také na video:


Jak vidíte, kozorožec není zrovna plaché zvíře a především mláďata jsou hrozně zvědavá a ráda si turisty prohlížejí zblízka. Také jsou hravá a vesele se navzájem trkají.

A pak už jsme jenom šli dolů a dojeli se vykoupat k Lac de Monteynard Avignonet. Hvězdpravec tam nechal svoje sluneční brýle, pro které jsme se vraceli až z Grenoblu a dvakrát jsme tak mohli projet superdrahou dálnici mezi Grenoblem a jezerem, a já jsem o Hvězdopravcově koupání natočila film, za nějž si troufám žádat některou z cen nezávislých krátkomentrážních filmů...video je bohužel tak velké, že se do blogu nedá nahrát, pokud není zmenšené a tím připravené o kvalitu obrazu i zvuku. Škoda...



A to je vše. Pokud se chcete podívat na ostatní fotky, klikněte zde.

Žádné komentáře: