pátek 26. září 2008

Jenom a jedině...PIVO!

Nebojte, nestal se ze mě alkoholik. Naopak, dneska Vám povím o jedné dobrovolnické asociaci. Jedné asociaci, kde se dobrovolně scházíme každý čtvrteční večer.

Jenom a jedině pivo, nebo pouze pivo, jak chcete, anglicky Just Beer.

Ach, říkáte si asi, zda vidím též bílé myšky a přežvykujete diagnózu delirium tremens.

Cha chá! Koukněte na fotku. Připadáte si jako si připadali kolegové psychiatři, když se z jejich pacienta schizofrenika, který nám vykládal cosi o tom, kterak je schopen se napojit na elektromagnetické vlnění a trávit odpoledne s Bushem, vyklubal obyčejný radioamatér? Nevadí. Pojďte dál.

Just Beer je asociace, která se zabývá degustací piva a nabízí každý čtvrtek degustaci zájemcům, členům asociace. Pokud jste členem asociace na celý rok, můžete si také uvařit vlastní pivo, jehož polovina vám zůstane a druhá polovina bude prodána v asociaci na uhrazení nákladů. Kromě těchto dvou bohulibých činností běží v asociaci ještě jeden zajímavý projekt. Šéf asociace si vytyčil pěkný cíl ochutnat 5000 různých piv (momentálně je už v druhé polovině poslední tisícovky), což nazval Projet Amertume, projekt Hořkost. Zde se můžete podívat na seznam piv, která dosud ochutnal a některá z nich jistě i vypil. Tabulka je pečlivá a dokazuje, že členové Just Beeru mají hloubavého vědeckého ducha. Vy sami, pokud do Just Beeru zavítáte, budete mít každý čtvrtek možnost ochutnat jiné pivo, dle tématu večera. Včera byl například večer na počest Oktober Festu. Just Beer nemohl členy asociace pochopitelně ochudit ani o česká piva. Jejich degustace se konala předloni na podzim a je plánována znovu na 30. října 2008. V závislosti na tématu večera, v Just Beeru můžete ochutnat jak piva světová, tak piva lokálních pivovarů. To je obzváště chválihodné, protože jak víte, je nutné myslet globálně, ale jednat lokálně. Jako protřelý člen asociace tedy globálně víte, že pivo je dobré, ale že to lokální pít nebudete, protože zvláště grenobelský Mandrin je pěkná sračka.

Dalším dobrým nápadem asociace Just Beer je kromě piva nabízet také produkty, které jsou k pivu tradičně v příslušném koutě světa konzumovány. K českému pivu tak asociace nabízela hochy vlastnoručně stvořené bramboráky, okořeněné bohužel oreganem místo majoránky (což se 30.10. už rozhodně nestane). K nezapomenutelným přílohám patří myslím především sušené ryby, které se prodávaly při degustaci piv ze zemí bývalého sovětského svazu. Nezapomenutelná je tato ryba i pro Hvězdopravce, který na večírku nebyl, ježto zrovna psal doktorát, ale jeho hodná přítelkyně (já) mu donesla jednu rybku láskyplně až do postele. Ryba je nezapomenutelná tak i pro naše povlečení.

Jak je taková asociace ve vinařské Francii nezvyklá, pochopíte hned, jak vstoupíte. V Just Beeru se nekouří, takže vás okamžitě ovane pach nemytých nohou. Za barem stojí chlápek, který má roztomilé pivní bříško. Kolem posedávají hosté na židlích, křeslech a přenoskách piva. Záchody jsou ven na chodbu, rovně a hned za popelnicemi doleva. A kolem 23 hodiny je plno. Až na ten kouř má Just Beer nezaměnitelnou atmosféru pajzlíků na strahovských kolejích pražského Silicon Hillu.

A na záchodě nejsou kupodivu sprosté nápisy a malbičky, ale uvědomělé politické výlevy, což je ostatně vlastnost většiny francouzských univerzitních záchodů, jak jsem si uvědomila už v Toulouse, kde jste se, ve zvlášť odporných kadibudkách instalovaných přímo uprostřed kampusu, balancujíce nad tureckým záchodem snažíce se nenamočit váš zimní kabát do šťávy okolo záchoda, mohli pokochat celými diskuzemi (!) o politice psané po zdech . Just Beer není univerzita, ale degustátoři piva jsou tak trochu alternativní existence. "Radnice vyhazuje squatery, vyhoďme radnici!" "Jestliže jsou peníze králem, usekněme mu hlavu"...v Just Beeru na voliče Sarkozyho asi nenarazíte.

O klientech Just Beeru si můžete myslet, co chcete, ale dá se říct, že klientela je velmi věrná (konec konců, připomínám, že se jedná o ASOCIACI, a místo klientely je tedy vlastně náležité mluvit o ČLENECH ASOCIACE) a že se vlastně tak trochu scházíme se stejnými lidmi ve čtvrtek na pivo. Pivo a jedině pivo. Just Beer.P.S. Tento příspěvek je poděkováním Heleně a Honzovi, kteří pro nás tuto asociaci před dvěma lety objevili. Doufám, že se Honza nezlobí, že jsem použila jeho fotky: chtěla jsem včera udělat vlastní, ale zapomněla jsem foťák. Takže ty, co Vám nabízím, jsou staré, jak poznají odborníci dle faktu, že na téhle fotce nemá Honza ještě žádný piercing v obličeji a na krku ještě nemá vytetovaného ufona hrajícího na gramofon...

Žádné komentáře: